Arbeta med kultur

För många är det en stor dröm att få arbeta med kultur. Det finns många intressanta jobb att välja mellan. Idag behöver du utbilda dig för att kunna jobba inom kulturvärlden.

Kulturjournalist

Det är många som drömmer om att arbeta som kulturjournalist på till exempel DN, Aftonbladet eller Kulturnyheterna på SVT. För att lyckas som kulturjournalist måste du både läsa olika fördjupningar inom kultur samt utbilda dig till journalistik. En annan väg att gå är faktiskt att du skapar en kulturblogg eller YouTubekanal som handlar om kultur. Då kan du bygga upp en egen karriär.

Jobba på museum

Du kan också jobba på museum som museiintendent. Det passar dig som både är intresserad av kultur och historia, tycker om att berätta och guida samt ge kundservice. På vissa museum kan du rent av få klä dig utifrån en historisk epok eller en särskild utställning som pågår. På museum behövs det också folk som kan restaurera historiska saker, som tavlor, möbler och dräkter. Det kräver en specialistutbildning, men eftersom det är ett ovanligt hantverk ger det nästan garanterat jobb. Om du inte hittar ett kulturjobb kan du alltid vara med i en teaterförening och din hembygdsförening. Då är du ändå en del av kulturvärlden.

Rekommenderade artiklar