Skriv och publicera en bok

Om du drömmer om att bli författare kan du skriva och publicera din egen bok. Här kommer guiden som hjälper dig att uppnå drömmen.

Skriv din bok

Idag kan du enkelt publicera en bok på egen hand. Du behöver alltså inte vända dig till ett etablerat bokförlag för att kunna bli publicerad. Men först måste du skriva ditt manus. Vilket ibland kan vara det absolut svåraste. När du ska skriva din bok är det klokt att tänka på boken som ett projekt. Då kommer det att bli lättare att verkligen skriva boken. När vi tänker på att skriva en bok, så kan det bli väldigt diffust, mer en fantasi och önskan än något praktiskt i verkligheten. Genom att tänka på boken som ett projekt kommer du att lyckas. Ett steg i taget.

Förarbete

För att lyckas med ditt projekt ska du börja med att dela upp det i delmål. Ju fler delmål du gör, desto lättare är det att göra klart boken. Först måste du besluta dig för vilken av alla dina bokidéer som du ska skriva. Sedan är det klokt att göra ett förarbete. Ett förarbete hjälper dig att hålla en röd tråd när du skriver. Låt oss säga att du ska skriva en deckare. Det blir så mycket lättare att bygga ett pussel med vittnen, mördare, offer och polisen som utreder brottet, om du har ett förarbete. Ett förarbete betyder inte att själva skrivprocessen inte kommer att vara kreativ. Tänk snarare på förarbetet som din byggställning. Det första du göra när du ska göra ditt förarbete är att besluta vad som ska hända i slutet. Om du vet vem som är mördaren, hur dramat ska sluta eller vilka personer som kommer att få varandra i kärleksromanen, så blir det så mycket lättare med allt det andra. Sedan är det klokt om du skriver en liten biografi över dina huvudpersoner. Så att de verkligen får en personlighet och en egna historia. Nu är det bara att sätta igång att skriva.

Publicera din bok

När du är klar med ditt manus, och redigerat och skrivit om det flera gånger, är det dags att publicera boken. Du behöver ha ett eget företag, vilket du enkelt får genom att söka f-skattsedel hos Skatteverket: då kan du skapa ett bokförlag. Du är alltså enskild näringsidkare. Du behöver även komma på ett bra namn på ditt bokförlag. När du ska publicera din bok är det smart att använda någon slags publiceringsplattform, så att du kan publicerade din bok på Amazon, Adlibris och Bokus. Det finns olika publiceringsplattformar som du kan välja mellan. Om du inte är skicklig på att skapa ett omslag själv, kan du hitta en frilansare på internet som till en rimlig peng kan designa ditt bokomslag.

Rekommenderade artiklar