Kan du utbilda dig till författare?

Det är många som drömmer om att bli författare. Att vara författare är ett väldigt speciellt yrke. Men kan du utbilda dig till att bli författare?

Utbildning

De flesta yrken kräver någon slags utbildning. Det som är speciellt med att skriva böcker är att du måste ha mycket kunskap för att lyckas, samtidigt är det svårt att få en fast anställning. Du måste, liksom en fotograf, skapa ditt eget jobb. Finns det då författareutbildningar att gå? Ja, det finns dels många kurser som du kan delta i. Du kan gå workshops som etablerade författare håller i eller gå skrivkurser för en helg på en kursgård. Men du kan också läsa författarskap, som till exempel studera ”Att skriva fantasylitteratur” på Linnéuniversitet, eller ”Science fiction och fantasy – fakta eller fantasi?” på Jönköping universitet. Om du är intresserad av att bli författare kan du lära dig mycket genom att gå både privata kurser och högskolekurser. Du kan dock aldrig gå ett författarprogram eller läsa 300 högskolepoäng om att skriva, och sedan vara garanterad jobb.

Författare: den som kunderna köper böcker av

En författare är helt enkelt en person som skriver böcker som folk vill läsa. Om du har 300 högskolepoäng på olika kurser som handlar om att skriva, men inte lyckas skriva en bok som folk vill köpa, då spelar inte utbildningen någon roll. Detsamma gäller tvärtom. Du läste till undersköterska på gymnasiet. Älskar att skriva och läser en massa böcker, då kan du, utan högskoleutbildning, skriva en bok och ge ut den. Om många vill köpa din bok, så blir du ju författare. För att bli författare är det viktigt att läsa mycket. Att skriva är också ett hantverk, så du bör gå olika skrivkurser och även läsa böcker om att skriva. Det kommer att hjälpa dig att kunna fullborda din dröm.

Utbilda dig till journalist

Det bästa sättet för att kunna få betalt för att skriva är genom att utbilda dig till journalist. Då får du förvisso inte skriva vad du vill, men det är en bra utbildning för dig som älskar att uttrycka dig med ord. Det finns många olika slags journalister: nyhetsjournalister, kulturjournalister, sportjournalister, teknikjournalister och journalister som skriver om historia eller hästar. Om din dröm är att skriva spännande thrillers kan det vara smart att utbilda dig till reporter och antingen bli nyhetsjournalist eller skriva om datorer och teknik. Då får du mycket kunskap att använda när du skriver dina egna böcker.

Rekommenderade artiklar