Drömmer du om att bli författare?

Det är många som när drömmen om att kunna skriva böcker och att kunna leva på det. Tänk att bara kunna gå upp på morgonen, arbeta hemifrån och skriva underbara romaner som säljs över hela världen.

Från dröm till verklighet

Tack vare globaliseringen och IT-tekniken är det faktiskt möjligt att bli författare på egen hand idag. Du kan skriva din bok och sedan publicera den alldeles själv. Sedan kan du naturligtvis också skriva din roman och skicka in den till ett bokförlag. Om du tycker om att skriva och redan har skickat in böcker till olika bokförlag, så är det klokt att komma ihåg att både Astrid Lindgren och J.K Rowlings båda blev refuserad. Vare sig Pippi Långstrump eller Harry Potter fick ett ja från första stund. Det kan vara skönt att höra för aspirerande författare. För att drömmen ska bli verklighet måste du skriva din bok. Har du redan ett manus liggandes i datorn? Då kan det vara mycket klok att dels läsa igenom ditt manus flera gånger, dels be andra personer att läsa din text. Det är väldigt lätt att bli hemmablind på sina texter. När du ber andra läsa igenom måste du lyssna på vad de har att säga. För att bli publicerad måste du våga ta bort dina älsklingar, kill your darlings, och göra nödvändiga förändringar.

Skapa bokförlag

För att ge ut en bok behöver du skapa ett bokförlag. Då går du in på Bolagsverket och ansöker om ett bokförlagsnamn. Ditt bokförlag får inte ha samma namn som ett känt bokförlag. Det kan vara smart att också låta bokförlagsnamnet ge en hint om vad dina böcker handlar om. Skriver du om trädgårdsodling, så är det smart om det finns med på något sätt i ditt bokförlagsnamn, som ”Gröna fingrar” eller ”Bokförlaget Odla själv”.

Rekommenderade artiklar