… Pluribus!

Ur juryns motivering:

Nobeltorgskommittén som är en del av Amalthea bokkafé har under året tittat på vilka som gjort en viktig och progressiv insats för det skrivna ordet inom den breda vänstern. Vårt fokus är på Skåne med viss betoning på Lund/Malmö området.

Här presenteras samtliga pristagare som vi inom Nobeltorgskommittén velat lyfta fram för sina insatser under huvudsakligen 2010 och som vi därför vill ge vårt pris i 6 olika kategorier.

Kategorierna är Skönlitteratur, Serier, Krönikor, Bloggar, Förlag och Kollektiva projekt.

Pristagarna kommer presenteras och hyllas lördagen den 16e april på Kontrapunkt vid 21 tiden och sedan är det fest hela natten för de glada och danssugna. Vill man närvara vid prisutdelningen och träffas pristagarna är man hjärtligt välkommen men det krävs att man löst medlemskap i kulturföreningen Kontrapunkt innan man kommer. Se deras hemsida.
http://kontrapunktmalmo.wordpress.com/

Årets förlag
Bokförlaget Pluribus

Pluribus har under 2010 blivit ett känt namn bland de svenska vänsterbokförlagen.
Med publiceringen av den svenska översättningen av det revolutionära manifestet Det stundande upproret, gav man även ut en av de bäst säljande vänsterböckerna det året.
Men Pluribus ger inte bara ut politisk teori. Under 2010 kom även romanen Bollkastaren, av Viktor Ahlgren, ut.
Pluribus ger oss både viktig samhällsomstörtande litteratur och spännande sommarläsning, vilket är ovanligt i vänsterrörelsen.